W miniony czwartek przy Domu bł. Karoliny Kózkówny w Leźnie stanęła Społeczna Lodówka, z której korzystać mogą mieszkańcy naszej parafii. Urządzenie zostało zakupione w całości ze środków Parafialnego Zespołu Caritas działającego przy naszej parafii. Koszt działania urządzenia wzięła na siebie natomiast Parafia. Za utrzymanie czystości i funkcjonowanie tego pięknego i pożytecznego dla naszej społeczności dzieła odpowiedzialność wzięła natomiast Fundacja Fantom, która jest też pomysłodawcą tej inicjatywy.
Zachęcamy do korzystania z lodówki, w trosce o siebie nawzajem i środowisko naturalne, w którym żyjemy.
Pamiętajcie o podstawowych zasadach korzystania z lodówki społecznej:
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE SPOŁECZNEJ LODÓWKI
Ważna informacja – każdy kto korzysta z lodówki społecznej robi to na własną odpowiedzialność
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności, świeże i zabezpieczone (np. folią, w słoiku, pojemniku).
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
- Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
- Produkty suche: kasze, ryże makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
- Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby/przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
- Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
- Produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
- Surowych jaj oraz produktów na ich bazie np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
- Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych np. tatar.
- Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Alkoholu i środków odurzających.