8 czerwca 2024

Lodówka społeczna w Leźnie

W miniony czwartek przy Domu bł. Karoliny Kózkówny w Leźnie stanęła Społeczna Lodówka, z której korzystać mogą mieszkańcy naszej parafii. Urządzenie zostało zakupione w całości ze środków Parafialnego Zespołu Caritas działającego przy naszej parafii. Koszt działania urządzenia wzięła na siebie natomiast Parafia. Za utrzymanie czystości i funkcjonowanie tego pięknego i pożytecznego dla naszej społeczności dzieła odpowiedzialność wzięła natomiast Fundacja Fantom, która jest też pomysłodawcą tej inicjatywy.

Zachęcamy do korzystania z lodówki, w trosce o siebie nawzajem i środowisko naturalne, w którym żyjemy.

Pamiętajcie o podstawowych zasadach korzystania z lodówki społecznej:

 

REGULAMIN KORZYSTANIA ZE SPOŁECZNEJ LODÓWKI

Ważna informacja – każdy kto korzysta z lodówki społecznej robi to na własną odpowiedzialność

  1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
  2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
  3. Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
  4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności, świeże i zabezpieczone (np. folią, w słoiku, pojemniku).
  5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
  6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
  2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
  3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć  do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
  4. Produkty suche: kasze, ryże makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
  5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
  6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
  7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
  8. Warzywa i owoce.
  9. Wyroby/przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
  2. Produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików.
  3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
  4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
  5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych np. tatar.
  6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
  7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  9. Alkoholu i środków odurzających.

admin

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
142 0.086220979690552